Pannbiff 50/50
Årets Kock-vinnaren Jessie Sommarström utvecklar ny rätt tillsammans med IKEA Sverige.
IKEA ser en ökad efterfrågan på växtbaserade rätter. Nu har Jessie Sommarström, vinnare av Årets Kock 2022, tagit fram en modern version av den klassiska pannbiffen som IKEA Sverige nu börjar sälja. Pannbiffen, som består av kött och färs på hela, svenskodlade baljväxter, börjar serveras den 14 maj.
Jessie Sommarström har under flera år baserat sin matlagningsfilosofi på att göra det enkelt att äta mer växtbaserat. IKEA vill öka tillgängligheten på mer växtbaserad mat som en del av en varierad kost och möta en ökad efterfrågan på växtbaserade alternativ. De senaste åren har IKEA introducerat flera växtbaserade rätter i sortimentet, bland annat HUVUDROLL plantbulle och en plantkorv.
IKEA vill förändra synen på växtbaserad mat
Tillsammans med organisationen Årets Kock och Jessie Sommarström introducerar IKEA nu en pannbiff som är gjord av 50 procent kött och 50 procent färs på hela svenskodlade baljväxter.
– Vi ser en stor potential i att förändra synen på växtbaserad mat genom att göra en modern version av en klassisk rätt, säger Marcus Carlsson, Country Food Manager på IKEA Sverige. Jessie Sommarströms passion för mat, hennes djupa gastronomiska kunskaper och hennes stora kreativitet har resulterat i en prisvärd pannbiff som vi hoppas får fler att vilja ta steget och prova en mer växtbaserad rätt – även om man inte vill gå över till helt växtbaserad mat.
Modern pannbiff med klassiska tillbehör
Pannbiffen har tagits fram av Jessie Sommarström och speglar hur svensk matlagning traditionellt har drygat ut kötträtter med baljväxter och andra växtbaserade ingredienser, något som på senare år glömts bort.
– Forskning visar att vi måste äta betydligt mindre kött och gå över till mer växtbaserad mat både för vår planet och för vår hälsa, säger Jessie Sommarström. Med den här pannbiffen hoppas jag att fler ser fördelarna med en varierad kost. Det är också ett sätt att erbjuda en praktisk och enkel lösning för familjer att minska sin köttkonsumtion. Det gynnar inte bara vår hälsa, det bidrar också till att minska vår påverkan på miljön.
Pannbiffen kommer att serveras med de klassiska tillbehören potatismos, gräddsås, lingonsylt och pressgurka. Rätten börjar serveras i alla IKEA varuhus i Sverige den 14 maj. Rätten kommer att kosta 65 kronor.