top of page
About

Flickebarnsprojektet

Flickebarnsprojektet drivs av Parul Sharma, människorättsjurist och hållbarhetsexpert.

En sak som miljökämpar och människorättsförsvarare definitivt har gemensamt är idén om hur utbildning och därmed minskad ojämlikhet av flickebarn stärker samhällen på så många nivåer. Forskning visar att utbildning av flickebarn leder till starkare och jämlikare generationer av flickor och pojkar. "Utbilda en flicka och du utbildar en hel by", sägs det. Utbildning av flickor leder också till mycket bättre hantering av den biologiska mångfalden och även större respekt för jordens naturresurser. 

Av dessa anledningar och många fler vill vi bidra med pengar till detta projekt.

 

Flickebarnsprojektet drog igång för 16 år sedan med stipendier för eftergymnasiala studier för 7 flickor, som sedan blev till antalet 10, 17, 25, 100 och idag 170 flickor från marginaliserade områden i huvudsak från delstaten Uttar Pradesh. Sen 16 år tillbaka har Parul Sharma genom sin egna folkrörelse arbetat för flickebarns rättigheter i Indien där bland annat över 550 flickor fått stipendier för eftergymnasiala studier.

 

Majoriteten av flickorna lever i ett kulturellt sammanhang där de hotas av barnäktenskap, eller tidigt äktenskap, eller ett liv som styrs av deras fäder för att sedan styras av deras makar. Att istället få utbilda sig och bestämma över sitt liv har varit livsomvälvande för många av flickorna. Men detta var också Paruls övertygelse när hon drog igång stipendieprogrammet.


-”Jag visste att det skulle motverka barngifte och förtrycket av flickor som går från föräldrahemmet till makens hem. Det jag däremot inte förstod var att majoriteten av flickorna i sin tur skulle bidra till andra flickors rättigheter. Den urkraften som finns hos flickor och kvinnor som får utbilda sig och får vetskapen om sina rättigheter är revolutionerande. Dessa flickor kommer alltid vara förebilder”. 

I Sverige samlas medel till flickebarnsprojekten med hjälp av crowdfunding genom sociala media, men jag har 200 trogna följare i Sverige som donerar vid behov även till våra andra initiativ som jag drivit de senaste 20 åren; Lekplatser, health camps, fröprojekt etc. I Indien genom min samarbetsorganisation som jag arbetat med i över 20 år, PVCHR Asia, är vårt flickebarnsinitiativ registrerat som en stiftelse; Rajdular Foundation. Alla medel, oavsett vilket projekt det går till, går oavkortat till projekten och inget annat. Stiftelsen i Indien har inga omkostnader och de få kostnader som finns tar PVCHR från den ränta som stipendiepengarna ger på det indiska kontot. Parul personligen besöker projekten minst en
gång per år. 


Vill du också vara med och bidra?

Swisha på 0708735711 och märk med flickebarn.

bottom of page